Marckx Handmade leather goods

Marckx Handmade leather goods is een klein Belgisch lederambachtsbedrijf gevestigd in Borchtlombeek. Het ambachtsbedrijf ontstond in 2021. Het spitst zich toe op het vervaardigen van lederwaren met een robuuste uitstraling die volledig met de hand worden gemaakt. Hier komt dus geen naaimachine aan te pas. De lederwaren zijn eenvoudig van vorm en in gebruik. Ze worden met veel zorg en liefde voor het ambacht gemaakt waarbij er wordt gestreefd om de authenticiteit van het leder zoveel mogelijk te bewaren.

Stefaan Marckx

Mijn naam is Stefaan Marckx en ik ben de eigenaar van Marckx Handmade leather goods.  

Van kindsbeen af ben ik creatief ingesteld, ik heb altijd graag met mijn handen gewerkt. Ik koos dan ook voor een opleiding carrosserie en op latere leeftijd voor een opleiding tot lasser. Ik ben jaren werkzaam geweest als pistoolschilder en als constructielasser/metaalbewerker.

Mijn passie voor het lederambacht is doorheen de tijd gegroeid. Ik draag zelf graag een pet en was best wel nieuwsgierig naar hoe een pet wordt gemaakt. Mijn interesse in lederen petten die met de hand worden gemaakt, was hiermee gewekt. Ik ging zelf aan de slag en maakte mijn eerste pet in leder. Ik kon hierin mijn creativiteit kwijt en raakte gefascineerd door het lederambacht, er volgden dus al snel nog een paar petten. Ik ging ook andere dingen uitproberen zoals het maken van rugzakken, tassen, enz…. Om mij verder te bekwamen in het bewerken van leder schreef ik mij in voor de opleiding tot marokijnbewerker. 

Mijn zelfgemaakte lederwaren werden in mijn omgeving met veel enthousiasme onthaald en zo kwam ik op het idee om deze lederwaren aan te bieden aan het grote publiek. Dit leidde tot de oprichting van Marckx Handmade leather goods. Hiermee gaat een lang gekoesterde droom in vervulling, het uitbouwen van een eigen zaak.

Waarom kiezen voor Marckx Handmade leather goods?

"Het zijn de subtiele imperfecties van het handgemaakte die het perfect maken".

Wanneer je voor de handgemaakte lederwaren van Marckx Handmade leather goods kiest, begrijp je dat handgemaakte lederwaren variaties bevatten omdat de maker ervan ook maar een mens is. Daarnaast is leer is een organisch materiaal, het kan dus littekens of andere sporen van het leven vertonen. Deze merktekens en variaties maken het leer tot een prachtig medium. Deze merktekens vertellen een verhaal dat je lederen product uniek maakt. 

Marckx Handmade leather goods past traditionele handwerkmethoden toe, er is dus geen sprake van massaproductie. Het lederen product dat je koopt bij Marckx Handmade leather goods wordt speciaal voor jou met hart en ziel gemaakt door de ambachtsman die zijn vaardigheden en kennis toepast. Zo wordt een uniek stuk voor jou tot stand gebracht. 

Voor de lederwaren van Marckx Handmade leather goods wordt leder gebruikt van leveranciers met geschikte materialen van Europese bronnen. Een beter leer, nieuw gereedschap, een voortdurend streven naar verbetering van producten of werkplek, de lederwaren van Marckx Handmade leather goods spreken dan ook voor zich. 

"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." Benjamin Franklin had een punt toen hij deze uitspraak deed. Het toepassen van traditionele handwerkmethoden maakt ieder stuk uniek, maar dit vergt de nodige vervaardigingstijd. Je zal je over enkele jaren wellicht niet meer herinneren hoeveel je hebt betaald voor de handgemaakte lederwaren van Marckx Handmade leather goods. Je zal wel blijven genieten van de kwaliteit die behouden blijft en het unieke karakter van de lederwaren.

Logo

Het logo van Marckx Handmade leather goods bevat een esdoornblad (maple leaf). Het esdoornblad is een natuurlijk materiaal, net zoals leder een natuurlijk materiaal is.

Voor mij heeft het esdoornblad echter nog een diepere betekenis. Het esdoornblad is het nationaal symbool van Canada, een land waar ik enorm van hou omwille van zijn prachtige natuur. Daarnaast zit in het logo van de Canadese ijshockeyploeg Toronto Maple Leafs een esdoornblad verwerkt. Als voormalig ijshockeyspeler ben ik een grote fan van deze ploeg.

En dan tot slot... Mijn vader zaliger had vroeger een bloemenzaak, die ooit door mijn grootvader zaliger was opgericht. Ik heb een groot deel van mijn jeugd tussen de bloemen en planten doorgebracht. Dit esdoornblad is een eerbetoon aan hen. Ik kan dit avontuur jammer genoeg niet meer met hen delen. Zij zijn in mijn reis om dit ambachtsbedrijf te starten een grote bron van inspiratie.